Niet grappig

‘Mag ik de Fun uit de Rimboe, mama? Het was zondagochtend en we zaten aan een uitgebreid ontbijt met spek en eieren. Ik wist zeker dat ik alle dierenplaatjes van tafel had gepraat. Ik herkauwde nog vijf keer de meelbal in mijn mond die voor broodje moest doorgaan, voordat ik doorhad dat Vinexzoon 2 om de hagelslag vroeg.

‘Mag ik de Fun uit de Rimboe, mama? Het was zondagochtend en we zaten aan een uitgebreid ontbijt met spek en eieren. Ik wist zeker dat ik alle dierenplaatjes van tafel had gepraat. Ik herkauwde nog vijf keer de meelbal in mijn mond die voor broodje moest doorgaan, voordat ik doorhad dat Vinexzoon 2 om de hagelslag vroeg.

 

XXL

Was vroeger in veel gezinnen hagelslag een heuse traktatie op het weekendbrood die je spaarzaam met een lepeltje over je boterham uitstrooide. Tegenwoordig is hagelslag één bron van ellende en conflict. Dat begint al in de supermarkt. De een wil XXL hagelslag,  de ander Apenhagel en weer een ander vruchtenhagel maar dan wel bosvruchten en zeker niet de fruithagel. 

 

In hun niet aflatende hang naar nog meer geld voegt een grote hagelslagfabrikant tegenwoordig zogenoemde Funnies toe aan de hagelslag. En als er iets nou zeker niet grappig is, dan is het wel een Funnie.

 

Funnie

Voor hen die het niet weten. Een Funnie is een klein gekleurd chocolaatje tussen de hagelslag waar kinderen afschuwelijk hebberig van worden.

Dit leidt er toe dat ze net zo lang hagelslag op hun boterham blijven strooien totdat er één of meerdere Funnies tussen de chocoladeberg fonkelen. Meestal hebben wij opvoeders het pak hagelslag al uit hun handen getrokken voordat de boterham in zijn geheel niet meer te zien is. 

 

De strooier ontsteekt daarna doorgaans in blinde woede: IK HAD NOG GEEN FUNNIE. ‘JA MAAR AL WEL 300 GRAM CHOCOLA OP JE BOTERHAM, DAT IS DRIE MAAL JE CALORISCHE DAGBEHOEFTE.’

 

Niet eerlijk

Als er wel drie Funnies op het brood zijn terecht komen, ontploft natuurlijk het onbedeelde deel. “DAT IS NIET EERLIJK, HIJ HEEFT DRIE FUNNIES OP ZIJN BROOD EN BIJ MIJ ZAT ER NIET EENTJE TUSSEN.’

 

Eind van het liedje is dat na 1 ontbijt alle hagelslag op is, iedereen boos is en je naar een lege verpakking staart waarop een domme apenkop naar je grijnst. Kassa bij firma Venz! Dit alles terwijl je een half uur eerder nog vrolijk was opgestaan omdat de zon scheen.

Met ingang van deze week vaardig ik een totaalverbod uit op alle vormen van lollige hagelslag.

 

In plaats daarvan ga ik een Brabantiablik aanschaffen en een ZAK hagelslag. Dit blik komt alleen in het weekend nog maar op tafel. Per kind zal ik nog maar 1 eetlepel hagelslag toestaan. Kunnen ze alvast een beetje wennen als het op een dag echt crisis is in dit land.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Kimmel (zaterdag, 24 november 2012 11:23)

  Misschien is het een idee voor een Venz concurrent om doosjes (chocolade?)funnies te gaan verkopen?

  Dat moet toch populair worden? Alleen nog maar funnies op je boterham?

 • #2

  broer (maandag, 10 december 2012 14:37)

  Oh zus, wat ben ik soms blij dat die van mij nog zo simpel zijn :-p alleen in het weekend hagelslag, en niet te koop in de supermarkt. Eeuwige schaarste! (hoewel we ondertussen aan de 4 pakken XXL hagelslag in de kast zitten).
  Hm, mijn pindakaas is wel op, dus zet maar een paar potten klaar voor volgende week vrijdag. :-p

 • #3

  Wouter (dinsdag, 22 december 2015 13:09)

  Leuk stuk! Ik liep ook al met dezelde gedachte rond. En ook lokt het wel of er steeds midder funnies in het pak zitten (zeker bij de "echte" merken). Ik ga binnenkort een hagelslagbus kopen, hierin doe ik de goedkoopste zak hagelslag. Daarna leeg ik twee doosjes smarties. Goedkoop en toch funnies :-)