Feel-like-a-gift-dag

Het is al weer een tijdje geleden dat we ergens bij Vianen luid gejuich van de achterbank van onze auto hoorden opstijgen gevolgd door een langgerekt ‘Whoehaaaa tietuuuuh’. Het was een van mijn zoontjes. 

Ik keek om me heen, brieste ‘borsten, het zijn borsten!’, maar kon behalve onverhuurbare zichtlocatiekantoren, niet direct het bejubelde vrouwenvet ontwaren. Totdat ik omhoog keek en op een immens hoog bord een reclame zag voor het lingeriemerk Sapph.

 

 

Een rijtje vlekkeloze glimvrouwen wijdbeens geposteerd op paalhakken met enorme samengeperste bombonnella’s strategisch opgeborgen in rekbaar textiel, torende boven het landschap uit. 

 

Eerder had betreffende zoon al eens gefascineerd in het bushokje naar een H&M-poster-mevrouw wier mond open hing, staan staren, om lachend te concluderen dat de dame in kwestie onmogelijk een onderbroek onder haar miniscule tuniekje kon dragen.

Sindsdien kijk ik met een ander oog naar reclame in de openbare ruimte en vraag me steeds vaker af met wat voor totaal bizar vrouwbeeld mijn kinderen opgroeien; vrouwen zijn lichamen met weinig kleren eromheen waarvan doorgaans de mond  op de tochtstand staat, zoiets.

 

Ongemak

Mijn ongemak groeit. Ik vind Sylvie van der Vaart een prachtige vrouw, maar ik hoef haar niet ongevraagd overal gekronkeld in jarretels met open mond waar je zo een leverworst naar binnen kunt schuiven, te zien. 

 


Hier oefen ik op zevenjarige leeftijd met dom kijken met je mond open.
Hier oefen ik op zevenjarige leeftijd met dom kijken met je mond open.

Ergernis

Soms als mijn ergernis te groot wordt, stel ik me voor dat ik mij als vrouw werkelijk eens  zo zou gedragen in het openbaar. Dat u, zeg maar, nietsvermoedend uw boodschappen doet en ik daar dan ineens in de supermarkt op de lopende band bij de kassa zou liggen slechts gehuld in een verwassen voedingsbh en detonerende roze HEMA-hipster met mijn vinger in mijn mond luid roepend: Feel like a gift. U zou zich doodschrikken of doodlachen en in ieder geval denken dat ik gek was geworden. 


Vrees niet. Ik zou zoiets nooit durven. Maar toch, zou het niet geweldig zijn als klein protest tegen al dat lustobjectivisme, dat alle vrouwen van Nederland zich een dag lang een beetje in het echt als in de reclame zouden gedragen. We konden massaal onze mond open laten hangen tijdens kantoorvergaderingen en wijdbeens voor de koffie-automaat onze collega’s vragen of ze een leuk weekend hebben gehad.


21 maart ben ik jarig en word ik 38. Ik hoef geen cadeautjes, maar een Feel-like-a-gift-dag, dat lijkt me wel wat. Als het niet helpt, heb ik in ieder geval een dag keihard gelachen.

 


 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Richard (woensdag, 20 februari 2013 23:07)

  Ik hoop dat duizenden vrouwen gehoor geven aan je oproep en op jouw verjaardag in publieke ruimten hun mond open laten hangen, hand sensueel op de borst leggend, geheel misplaatst 'tietuuuh' gaan roepen. Je oproep is werelds! Ik kijk nu al uit naar je verjaardag!

 • #2

  Roemer (donderdag, 21 maart 2013 08:15)

  TIETUHHHHH

 • #3

  Juicers Reviews (woensdag, 24 april 2013 22:33)

  This informative article was in fact precisely what I had been trying to find!