Leidsche Rijn studentenspookstad

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat ik in Groningen mijn eerste potentiële studentenkamer ging bekijken. Het was in een steenkoud arbeidershuisje bij een man met ongekamd lang haar. In zijn woonkamer lag alleen een matras en er hing een ansichtkaart van Jezus aan de muur. Hij was net afgekickt, zei hij. De huur was op verschillende manieren te voldoen.

Mijn moeder belde haar nicht in Assen. Voorlopig kon ik daar terecht. Een week voordat mijn studie geschiedenis begon, kreeg ik bericht van de Stichting Studentenhuisvesting. Er was een kamer voor mij in een flat aan de rand van het centrum. 

 

Betonblok

In het betonblok woonden tal van gesjeesde studenten met mentale problemen, waardoor ik bij elke gil dacht: nu is Boukje echt van de flat gesprongen. Al na drie maanden verhuisden mijn ouders mij mopperend naar een oud studentenhuis, waar een middelbare schoolvriend woonde. Eindelijk voelde ik me thuis.


Het moet de eerste zonnige dag van 1994 zijn geweest, toen ik mijn balkondeuren opengooide om de buurt op een elektrische gitaarsolo te trakteren. De hoogbejaarde buurman kon er niet om lachen en riep: Als jij niet stopt, douw ik die gitaar door je strot, ja.’ 

Als 19-jarige kon ik dat niet begrijpen. Als 37-jarige schaam ik me dood. 

 

Zwemmerseczeem

Het is een wonder dat ik nog tenen heb, nadat ik in dat huis chronisch zwemmerseczeem opliep. In onze keuken hielden we extreme biologische schimmelexperimenten op het aanrecht en in de koelkast. Achteraf gezien; we raakten vervuild, maar bij studenten grijpt de GGD niet in. En omdat ik binnen vijf minuten fietsen in de binnenstad was, was ik daar ook meerdere nachten per week tot het weer licht werd. Zelfs nog vorige week droomde ik dat ik mijn studie nooit heb afgemaakt. 


Utrechtse studenten willen niet in een Ruimtedoos naast de Rode Doos in Leidsche Rijn wonen. Ik zeg: denk er nog eens over na. Van al dat fietsen naar de Uithof blijf je ontzettend slank. Die studentencrèmefraichekilo’s krijgen op jou geen vat.

Naast de Rode Doos heb je geen last van boze buren die rust willen. Je kunt er kampvuren maken, een moestuin aanleggen en zoveel gitaar spelen als je wilt. Sluit een deal met een slijter en begin je eigen low budget bar. 


De rest van je geld hou je in je zakken want je kunt het hier nergens uitgeven. Sterker nog: je kunt hier bakken met geld verdienen als babysit of als bijles begeleider. Als je klaar bent  met je studie ben je zo rijk dat je hier cash een huis kunt betalen en nieuwe studentjes maken.


 

Reactie schrijven

Commentaren: 0