Het Museum van de Ontspoorde Hebzucht

Toen wij in 2004 met onze blauwe ogen bij de bank kwamen, geloofden ze ons niet. Loonstroken en vaste arbeidsovereenkomsten waren nodig om geld voor onze betondroom los te weken. Zelfs onze creditcard zonder schulden drukte op ons leenvermogen. Niet lang hierna ging ook Roger Lips, eindbaas bij de Lips Capital Group naar de bank voor een iets grotere zak met geld voor de bouw van The Wall. 

Vorige week is Lips persoonlijk failliet verklaard. Hij had een schuld van 20 miljoen euro bij ABN AMRO, een hypotheekschuld van 13 miljoen euro bij SNS. Verder is de Lips Capital Group de genationaliseerde SNSbank, dus aan u en mij, nog 200 miljoen euro schuldig. De Duitse HSH Nordbank wacht op 134 miljoen euro. De schuldenlast van de Lips Capital Group bedroeg in 2011 460 miljoen euro. Roger Lips heeft zoveel schulden dat zelfs het  winnen van de Toto, de Postcode Kanjer en de Staatsloterij hem niet helpt. Het is bizar dat een mens in zo’n positie kon komen. 

 

Museum zonder kunst

Afgelopen woensdag sloot ik mij aan bij een groep nieuwsgierigen voor een rondleiding in het lege deel (15 voetbalvelden groot) van de Wall (65.000m2 vloeroppervlak). Al lopende overbrugden we honderden meters galmend beton. We liepen door musea zonder kunst, zwembaden zonder gasten, hotels zonder bedden, kerken zonder gelovigen, bioscopen zonder stoelen, casino’s zonder tafels; een internationaal vliegveld zonder landingsbanen. Groot, groter, grootst. 


De wandeling eindigde in een climax;  het kolossale kopgebouw (zichtbaar vanaf de A2), met inpandige balkons zo groot dat je je er alleen maar een knettergekke Amerikaanse TV-priester met een 800-koppig gospelkoor ernaast, op voor kunt stellen tussen planten, watervallen en abseilende engelen aan onzichtbare touwen.

 

Ineens drong het tot me door. Ik stond in het toekomstige Museum van de Ontspoorde Hebzucht. Roger Lips is geen slachtoffer van de crisis. Hij heeft ‘em zelf mee veroorzaakt.

De leegstaande ruimtes van de Wall zijn zo bezopen groot dat je er van alles en dus helemaal niks mee kunt. Het geld is nooit terug te verdienen. Dat er bovendien geen water en elektriciteit, niet genoeg trappenhuizen, amper liftschachten en geen nooduitgangen in zitten, helpt ook al niet echt bij de exploitatie op het gebied van leisure (braak) en grootschalige retail (braak2).

 

De banken, hebben Roger Lips, de man zonder plan, op zijn blauwe ogen geloofd. Ze hebben hem honderden miljoenen euro’s gegeven zonder dat hij hoefde aan te tonen hoe dat geld ooit terugverdiend zou worden. De gemeente verleende toestemming voor al die plannen. Al die jaren vloog Roger rond in een privé-jet en reden Vinexmannetje en ik op een fiets. Nu zit hij aan de grond en wij (nog) niet. 

 

 

 

 

 


 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Maatschappij Criticus (zaterdag, 31 januari 2015 17:26)

  Beste Vinex Vrouw,

  Vrouwtje mag volgens mij niet wat dat is denigrerend en zo zijn we niet. We laten iedereen in zijn waarde maar rekenen ook iedereen af op zijn bijdrage. Heeft Roger bijgedragen aan de crisis? Welnee man, sorry vrouw. Tuurlijk niet. Als hij er vele vele andere visionairs als hij er niet waren geweest dan was die crisis al veel eerder begonnen. Daarvoor moet je echter wat verder kijken dan je neus lang is.
  Dat bankmensen hun opdracht uitvoeren kun je hun niet kwalijk nemen. Alles financieren wat je maar pakken kunt was het devies. Er werd gefinancierd op basis van de toekomstige waarde. Al heel snel heb je het dan over zaken als NPV en zo. Voor de leek, dat is geen politieke partij of voetbalvereniging maar simpelweg een rekenformule om de toekomstige winst in een waarde van nu uit te drukken. Dat moet (moest) een ondernemer bij de bank inleveren. Die gaat dan kijken of het allemaal klopt en als dat zo is krijg (kreeg) jij je geld. Op het moment dat jij je geld krijgt krijg je eigenlijk helemaal niks, je levert in. Wat? Je levert 1. op voorhand het juridisch eigendomsrecht feitelijk in. Jouw gebouw (huis, fabriek, kerk if you like) komt bij de bank op de balans. Maar dan zijn we er nog niet. Jij hebt namelijk ook 2. een overeenkomst getekend voor een lening. En dat is nog niet alles, jij tekent zelfs voor 3. alle toekomstige rente. Kom zeg, ze zijn niet gek bij de bank, echt niet!
  Dus als Lips een project van 100M aanbrengt dan tekent feitelijk hij voor 300M (kun je het nog volgen?) "Maar Lips kan dat nooit betalen!" Geeft helemaal niet man, sorry vrouw. Dat is allang weer afgedekt. En het gebouw? Is allang doorverkocht. Nee niet feitelijk maar op papier wel (Hypotheekrecht snap je) En die lening? Hij (Lips) was de deur nog niet uit of die lag al op de markt in de verkoop. Schulden verkoop je namelijk en daar verdien je (de bank) geld mee, heel veel geld. Alleen was er een klein debakeltje in 2007. Al die transacties liepen via Lehman Brothers en oops, dat ging fout. Heel erg fout.
  Nou tot zover meid. Ben je weer even bijgepraat. Dus niet Lips maar de bank, daar moet je zijn. Tegenwoordig is Jeroen de eigenaar (van de bank) dus moet je bij hem zijn. niet bij Lips. Uiteindelijk ben jijzelf verantwoordelijk omdat jij Jeroen hebt gekozen, ja jij, als Nederlander. Wij allemaal met elkaar. Zo geredeneerd is Lips wel schuldig: 1/17.000.000 ste.

  Maar waar maak jij je eigenlijk druk over? ABN wordt dadelijk met verschrikkelijk veel winst verkocht over de ruggen van... Niet jij de belastingbetaler, ohh nee! Over de ruggen van al die ondernemers die al hun business zijn kwijtgeraakt. Lips ook. Hij verloor dus al zijn business en is daarnaast ook nog een schuldig voor 27,06 euro.

  Dit was even een uitleg van de Maatschappij Criticus, en ik heet geen Roger, t'is maar dat je het weet!

 • #2

  The Fugitive (zondag, 01 februari 2015 18:07)

  Best Vinexvrouwtje,

  Ik wil de pret van je blog niet drukken maar Lips heeft helemaal nooit een financiering voor The Wall afgesloten. Dat was een vennootschap waarin de heren Louis Meijer, Jelle Brouwer, Pieter en Quiten Dreesman en waarschijnlijk toen ook nog zelfs Dik Wessels en Hans van Veggel aandeelhouder waren met als commissaris Lense Koopmans (u weet wel die van Rabo). Lips heeft deze financiering slechts later met de overname van het pand meegenomen toen hij het pand kocht samen met Louis Meijer. Vervolgens heeft Lips het hele pand gekocht met de financiering en SNS was maar wat blij.

  Je wekt de schijn van zorgvuldigheid in je blog maar mist dat je aan de basis van je veroordelingen van Lips een cruciale fout maakt. Lips is niet de geestelijk vader van het pand en ook niet degene die de financiering in het begin afsloot.