Gratis feest

Honderden euro’s besteedden we de afgelopen jaren aan kinderfeestjes. In ruil daarvoor belandden we niet zelden in benauwde ruimtes, waar het naar vervuild frituurvet rook, de tafels plakten van de ranja en slechte akoestiek kindergegil met een factor 100 vermenigvuldigde. Subtropische zwemparadijzen, overdekte kinderspeelholen, door de ratten besnuffelde bioscopen in de binnenstad, door stroboscopen verlichte uitgesleten bowlingbanen in vergane glorie winkelcentra; we bezochten ze allemaal. 

Indruk wek je zelden bij de kleine gasten, want de meesten komen wekelijks in dergelijke oorden met andere jarige vriendjes en vriendinnetjes, ouders, ooms, tantes, opa’s en oma’s en andere mensen met een verwenwens.

 

Enthousiasme

Ook bij Vinexzoon2 sloeg dit jaar de verjaardagsfeestjesverveling toe: de ballenbak, lasergamen, de film. Hij had er allemaal, hoera voor geest en portemonnaie, geen zin in. Hij wilde wel naar buiten en daarna een paar vriendjes te logeren. Voorzichtig informeerden we of het Waterspeelpad bij Landgoed Haarzuilens een optie was?

 

Het voorstel werd met enthousiasme ontvangen en aldus togen we afgelopen vrijdag met een wagen vol geladen richting voormalige weilanden waar kort geleden geleden nog massa’s koeien traag herkauwend glazig naar de oneindige files op de A2 staarden.Waterspeelpad ‘t Natte Laand aangelegd door Natuurmonumenten is een 3 kilometer lange gratis wandelroute die langs weilanden en slootjes voert.

 

Onderweg moeten tal van hindernissen worden genomen zoals een trekpontje, een wiebelvlot en polsstok slootjespringen.De omstandigheden waren ideaal; zon en een verfrissende bries. De kinderen renden als een roedel jonge puppy’s voor Vinexmannetje en mij uit. Terwijl de gesprekken in de auto nog over computers, tablets,  Minecraft en zombie’s gingen waaide eenmaal buiten binnen een paar tellen alle elektronica uit hun Vinexhoofdjes en ging het alleen nog maar over water en modder en wie wie in onder het kroos zou duwen. Het geschreeuw en gejoel waaide weg tussen de boterbloemen en het hoge gras.  

 

90 decibel

 

Wij sjokten er met boodschappentassen gevuld met picknickwaar 90 decibel zachter achteraan. Het pad is pas een jaar geleden geopend maar nu al een oase van rust èn kinderpret; een wonderlijke combinatie.Terwijl Vinexmannetje en ik languit in het gras vliegtuigstrepen telden, probeerden vijf jongetjes elkaar gierend van de pret in de sloot te duwen. Twee zwanen vlogen laag over, een kikker kwaakte en heel dichtbij maar toch zo ver weg raasde de snelweg en kolkte de stad. Met modderbenen en rode zonbeschenen wangen sjokten ze terug naar de auto. De unanieme mening: ‘Dit was echt het allerleukste verjaardagsfeestje ooit.’ 

Reactie schrijven

Commentaren: 0