Het hekje

In de voetbalkooi op het plein voor ons huis zat een ijzeren hekje. Zàt een hekje. Het is na een jarenlang slopend proces twee weken geleden bij de scharnierpunten afgebroken en op de stoep gaan liggen. De recente storm had daar niets mee van doen. De neergang van het hekje heb ik jarenlang vanaf de tafel in mijn eetkamer kunnen aanschouwen.Vaak ging ik naar buiten om het op te nemen voor het hekje. Ik riep dan dingen als: ‘Hee het hoeft niet stuk.’ ‘Dat doe je thuis toch ook niet met de deur.’

Maar op een gegeven moment dacht ik: ja doei, ze hebben zelf ook een vader en moeder die er wat van kunnen zeggen. Alleen, die zagen het nooit of wilden het niet zien.

Een aantal dingen viel op bij de neergang van het hekje. Het waren enkel jongetjes in de leeftijdscategorie van 1 tot 14 jaar die er een levenstaak van maakten om het hekje te tarten. Ik heb nog nooit een meisje met felle beentjes tegen het hekje zien trappen of er met haar roze K3fiets tegen aan zien rijden. 

 

Als eerste ging het sluitwerk van het hekje eraan. Dat was ontzettend jammer, want de voetbalkooi was de enige plek waar je een peuter overdag met een loopautootje in kon zetten en je zelf op heb bankje achter het hek kon gaan zitten, zonder dat je bang hoefde te zijn voor ontsnapping. Er kwam nooit iemand om het sluitwerk te maken, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet heb gebeld dat het stuk was. 

 

Daarna begonnen de buurtheertjes aan het grotere sloopwerk. Al met al duurde het zes jaar, eer het lukte. In eerste instantie benoemde ik hun activiteiten als slopen. Maar aan hun verbaasde reactie te merken, als ik er wat van kwam zeggen, zagen zij dat heel anders.

 

Harde trap

Dus ik besloot nog eens beter te kijken als er weer een jongetje met een harde trap het hek door probeerde te laten zwaaien over het dode punt heen en een vriendje het daarna de andere kant weer op probeerde. Ze waren verwikkeld in een strijd. Een krachtmeting tussen elkaar en het hekje. Ze gaven niet op. Ze wilden allemaal per se sterker zijn dan het ijzeren hek. Doorzetten, trappen, nog een keer: het hek moet er af. Alsof ze niet wilden verliezen van een hek. 

 

Bij voetbalkooien en jongeren hangplekken worden al zolang als er jongens zijn dingen gesloopt. Zou het niet een idee zijn om op die plekken een kermisboksbal neer te zetten of zo’n hamer waarmee je zo’n ding omhoog kan slaan? 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marcella (woensdag, 18 december 2013 12:36)

    Jij wil zulke jongetjes een hamer geven? :)