Geloof jij nog in de politiek

Omdat je als moeder van een gezin met buikgriep er af en toe ook uit wilt, bezocht ik afgelopen donderdagavond een rondetafelgesprek georganiseerd door het Netwerk Democratie uit Amsterdam. Deze organisatie doet momenteel een groot onderzoek en stelt burgers de vraag: geloof jij nog in de politiek? 

Toen mij werd gevraagd of ik de komende gemeenteraadsverkiezingen ging stemmen, viel ik voor het eerst sinds mijn 20 stemgerechtigde jaren  stil en zei. ‘Ik denk blanco. ’ ‘Ben je boos?’ vroegen ze.Voor ik het wist flapte ik eruit: ‘We hadden hier een wethouder, die in het geheim allerlei contracten tekende over Leidsche Rijn Centrum.

 

Risico's

Blijkbaar zijn  de daarmee genomen risico’s te groot voor de gemeente Utrecht om nu te dragen. Het is alsof ik in het geniep 30.000 euro aan een gezinsvakantie uitgeef in de veronderstelling dat er in het najaar een goede opdracht aankomt. Maar dan blijkt ineens dat de opdrachtgever failliet is. Ik stort mijn gezin in de financiele misere en heb geen geld meer voor brood en zwemles. Ik heb een risico genomen waarvan ik wist dat we het niet konden opvangen en niemand kon me kritisch bevragen, omdat ik het in het geheim deed. ‘ 

 

Verhit

Ietwat verhit vervolgde ik: ‘Een raadslid fluisterde me onlangs toe: ‘Ik weet natuurlijk ook wel dat het plan voor LRC nergens op slaat, maar geen enkel raadslid wil het op zijn geweten hebben om Utrecht failliet te laten gaan.

 

Hoe dan ook de wethouder met een voorkeur voor peperdure parkpergola’s maakte in november 2011 bekend dat hij ermee op hield omdat het wethouderschap hem ‘minder voldoening en inspiratie’ gaf. Vervolgens is hij ruim een jaar betaald vrij geweest op kosten van de gemeenschap en hield hij ons op Twitter op de hoogte hield van zijn familiebezoeken, zijn hardloop -en schaatshobby. Uiteindelijk vond hij een goed betaalde baan bij een woningcorporatie.’

 

Akelig stil

En nu zitten we met een wethouder, die met de zandhoop van zijn voorganger opgescheept zit en de projectontwikkelaar keihard aan zijn afspraak houdt. Zelf is hij al tijden akelig stil over zijn part of the deal: de bibliotheek en de schouwburg. 

 

Of wij bewoners/kiezers van Leidsche Rijn het centrum krijgen wat wij ook daadwerkelijk zullen gebruiken is van ondergeschikt belang. Feitelijk zegt de gemeente: wij laten gewoon gewoon een Tweede Wall neerzetten, zolang wij er maar geen cent bij in schieten. 
De democratie verdwijnt als de overheid onder leiding van ontransparante wethouders zich alleen nog maar een als een grondspeculant opstelt. En waarom zou ik dan nog gaan stemmen?

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ximaar (zaterdag, 22 februari 2014 13:10)

    Zelf woon ik in een andere stad die een Stadsregering heeft, gedomineerd door kaas-opa's. Ik hou dat redelijk bij, ken de partijen, standpunten en vooral de (deels zwaar ongeschikte) personen. Weet ook dat de gemeenteraad erg veel bepaalt. En juist door al dat weten kom ik er niet meer uit. Ben dus overgeïnformeerd.

    Onze gemeente zou beter af zijn zonder gemeenteraad, dan kunnen de amtenaren ongestoort hun werk doen. Die antenaren ken ik voor een aantal disciplines ook en komen bij mij stukken volwassener over.

    Helaas verwacht ik dat het na de gemeenteraadsverkiezingen in de meeste gemeentes beroerder zal worden. Door een lagere opkomst zullen vooral de landelijke partijen raadszetels gaan inleveren en zullen lokale partijen die in de schoot geworpen krijgen. Dus nog meer amateurs die om Nimby-gevoelens de lokale politiek in gaan.