Mien Dobbelsteencommissie

 

Onlangs ging ik na de derde smeekmail van de klassenmoeder van Vinexdochter, die niemand kon vinden om te helpen met de tweejaarlijkse poetsochtend, puur uit schuldgevoel, overstag. Ik kan er niet tegen als mensen het ook maar proberen te regelen en niemand helpt.

Jegens deze hulpactiviteit heb al jaren een ambivalente houding. Voor schoonmaak is geld beschikbaar, dus dat zouden ouders niet hoeven doen. De meeste Vinexouders hebben zelf amper de tijd om thuis de broodkorsten van de grond te rapen. Laat staan dat ze tijd hebben om op school de Fristi van de houtpanelen af te boenen.

Maar goed ik zie ook wel dat de schoonmakers bij school, regelmatig zitten te roken op het stoepje en dat ze met de natte lapjes de lijmtafeltjes slechts lafjes aantikken Waarschijnlijk hebben ze 7 minuten de tijd om lokalen schoon te maken die dagelijks worden bezocht door gemiddeld 60 moddervoeten en 300 verfvingers. 

 

Stofnesten

Daar komt nog eens bij dat mijn kinderen op de Brede School Waterwin zitten. Dit gebouw is ontworpen door een Iers stofnestbureau  architectenbureau Odonnell-Tuomey met een voorkeur voor diepe binnenkozijnen waar niemand bij kan, dikke ontluchtingsbuizen aan het hoge onafgewerkte plafond en electriciteitsleidingen op de muren geschroefd in plaats van erin gefreesd en wc’s met geverfde muren. 

 

De Katholieke Scholen Stichting heeft notabene een rechtszaak moeten voeren tegen de gemeente Utrecht, omdat ze graag tegeltjes wilden op de wc in plaats van de geverfde urineopzuigende muren in primaire kleuren. MAAR DAT MOCHT NIET VAN DE ARCHITECT. Na jaren hebben ze die gewonnen en nu stinkt het iets minder hard op de toiletten.

 

Hut gesloten

Hoe dan ook met mijn emmer, Allesreiniger, schone lapjes en een goed gemoed toog ik om 0815 uur naar school. Aldaar bleek er maar 1 (leeg) warmwaterboilertje. Ook was er in het hele Cluster Waterwin geen een werkende stofzuiger  te vinden. De toestand in de klas van kleuterdochter liet zich het beste als volgt omschrijven.  Als het een kinderdagverblijf was geweest, had de GGD de hut direct gesloten. Na drie uur poetsen met z’n drietjes, was nog niet alles schoon.

 

Nu hoor ik u zeggen: uw kind heeft een vieze juf. Juffen moeten niet schoonmaken, die moeten lesgeven. Bovendien bevestigde  een vingeroverderand test elders in  het gebouw mijn vermoeden; Waterwin is een vies en niet schoon te houden architectonisch gedrocht. Om dit soort toestanden in de toekomst pleit ik bij de bouw van iedere nieuwe school voor een Mien Dobbelsteencommissie. Architecten zijn verplicht het advies van deze commissie op te volgen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0