Stemwijzer

 

Allerhande sujetten gelieerd aan politieke partijen drukken mij deze dagen folders in de handen waarin staat dat ze voor goed onderwijs, een bloeiende economie en tegen boeven zijn en dat ik daarom 19 maart op ze zou moeten stemmen. Mijn eerste gedachte is dan: Ja duh wie niet? Of  zie ik soms partijen in Utrecht over het hoofd die wel voor domme juffen zijn, kicken op de crisis en criminelen lintjes willen geven?

 

HOE DAN?

 

Tijd dus om me wat meer te verdiepen in de vraag op wat voor mánier de verschillende politieke partijen zaken willen veranderen en me niet te laten afleiden door rode rozen, balpennen die snel stuk gaan, ballonnen en leegwoordige glossy flyers.

Het centrum van Utrecht moet voor elk voertuig toegankelijk blijven. De gemeente moet daarom afzien van de instelling van een milieuzone. Vul in: Een, geen van beide, oneens.

Maar zoals zovelen heb ik (te) weinig tijd om verkiezingsprogramma’s te spellen, dus ik bezocht de Stemwijzer. Dat had ik beter niet kunnen doen. 

 

 

Ehhh. Wat ik me nu al tijden afvraag bij die milieuzone waarom binnenstadsbewoners het blijkbaar meer verdienen om beschermd te worden tegen gore uitlaatgassen van aftandse Dieselbusjes, dan pak ‘em beet een bewoner in Kanaleneiland of de Overvecht. Wat moet ik nou antwoorden? Iedere mens heeft recht op schone lucht, dus vul ik in: EENS. Omdat het dus niet eerlijk is ten opzichte van de rest van de stad als alleen Centrumbewoners er luchttechnisch op vooruit gaan. 

Tien vragen later bedenk ik me dat ik door dit antwoord waarschijnlijk uitkom bij een partij die vindt dat de staat niks te zeggen heeft over je vervoermiddel en dat het dus oké is om in een Leopard Tank onder de Dom door te rijden.

 

Schilderles?

Of deze: De gemeente moet afzien van een groot theater in Leidsche Rijn en in plaats daarvan investeren in cultuur in de wijken. Het zweet breekt om me onderhand uit. Wat is precies een groot theater, 500, 1000 of 10.000 stoelen? En wat is dan cultuur in de wijk? Gaat de gemeente dan de schilderlessen van Vinexoma betalen. Krijgen de kinderen massaal stoepkrijtles van gerenommeerde kunstenaars? 

Lang verhaal kort. Aan het eind van de Stemwijzer werd me geadviseerd te stemmen op de voor mij volstrekt onbekende Partij Vrij Utrecht, met een vogel en de nationale driekleur als huisstijl. Op hun site schrok ik me dood. Ze waren voor zo’n beetje alles wat ik verschrikkelijk vind. Ik ben bang dat ik alsnog alle verkiezingsprogramma’s moet gaan lezen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0