Tijdelijke situatie

Hoewel ik me er van bewust ben dat onze tijd hier op aarde altijd tijdelijk is, zie ik de kans op mijn vroegtijdig overlijden of dat van mijn geliefden, liever niet significant verhoogd omdat we wonen in een gebied waar het verkeerstechnisch vaak ‘tijdelijk’ gevaarlijk is. Als ik echt van spanning hield was ik in Mexico Stad gaan wonen en niet in Leidsche Rijn. 

En hoe tijdelijk is een situatie die al met al straks 30 jaar zal hebben geduurd. Op de eeuwigheid is dat ‘tijdelijk’ ja, maar voor ons een wel heel groot deel van ons leven. 

Binnenkort gaat de bouw van Leidsche Rijn Centrum aan de rand van de stad van start. Een plek waar honderden Leidsche Rijners elke dag door fietsen en scooteren naar werk en school. 

 

Graag wil ik ons aankomende stadsbestuur wat tips meegeven, gebaseerd op jarenlange vinexfiets -en wandelervaring, die een wederom belabberde ‘tijdelijke situatie’  kunnen voorkomen. Als thuiswerkmoeder zag ik namelijk dingen, die mannen in Audi’s nooit zien, omdat ze alleen in Leidsche Rijn komen om betonnen pergola’s te aaien of te eten en te slapen.

Deze tips zullen hopelijk ongelukken voorkomen, maar ook zenuwinzinkingen  bij Vinexvrouwtjes als hun pas afgenavelde brugpieper met een zwiepfiets de Gele Brug over moet.

 

  • Het fietspad en voetpad hou je altijd vrij van bouwverkeer. Geen kruisingen. Desnoods leg je een dure bouwweg aan. Geld speelde bij de tijdelijke verdubbeling van de A2, omdat de tunnelopening was vertraagd, ook geen enkele rol. En dat deden ze alleen maar om voertuigverliesuren te voorkomen. Dit gaat om onze geliefden.

 

  • Op tijdelijke fietsroutes moet de verlichting het ALTIJD doen. Dat Vinexmannetje nooit is verongelukt tegen een bouwhek bij het voormalig Informatiecentrum Leidsche Rijn, is een wonder.

 

  • Op de uren dat scholen beginnen en uitgaan, houden de bouwvakkers met rijdend materiaal boven de 1500 kilo verplicht schaftpauze. Ze kunnen dan gereedschap poetsen of hun natuurkalender op de goede maand hangen.

 

  • Bouwvakkers doen hele goede dingen. Ze maken dingen van steen en staal waar we in kunnen wonen en winkelen. Maar ze zijn ook vaak lomp. Ze rijden achteruit met hun vrachtwagens lantarenpalen om. Handhaaf de verkeersregels juist bij bouwvakkers!

 

 

  • Leg in bouwcontracten vast dat als er mobiel wordt gebeld in knikdumpers, zandtractoren en andere voertuigen op wielen van meer dan een meter hoog er een extra boete van 10.000 euro volgt.

 

  • Alle ‘tijdelijke situaties’ maak je juist veiliger dan gemiddeld, omdat het gevaar hoger is. Zo kom je toch gemiddeld uit.

Reactie schrijven

Commentaren: 0