Alles van waarde

Moestuintje op tijdelijke grond
Moestuintje op tijdelijke grond

Onlangs kwamen nieuwe gemeenteraadsleden, gemeente-ambtenaren  en nieuwsgierige bewoners samen in de Hoge Weide om van een paar snode plannenmakers te horen waar ze in de Vinex op strandden bij de uitvoering van hun droom. 

 

 

Hier in nieuwbouwland stikt het namelijk van de mensen met leuke, lieve, grappige, slimme, sympathieke, hoogdravende en na(l)ïeve ideeën. Heeft de gemeente Utrecht net de laatste boer voor een paar miljoen euro uitgekocht om zijn weiland om te ploegen voor de bouw van nog meer rijtjeshuizen, krijg je bijvoorbeeld de bebrilde Stadsveeboeren Ward en Wikke. 

 

Ward, museumkoepeldirecteur en Wikke, veearts, willen op braakliggende koeien, kippen en varkens laten scharrelen voor de slacht. De dieren hoeven dan niet in vrachtwagens heel Europa door om uiteindelijk onherkenbaar verminkt en anoniem in een doorzichtig plastic grafkistje in een koelvitrine van een supermarkt te eindigen. Voordeel voor de consument is dat hij weer weet wie hij eet, die lieve koe die ze zelf hebben geaaid en ook waar het vandaan komt. 

 

De Leidsche Rijners en ook andere Utrechters zijn al dolenthousiast. Afgelopen week deden Ward en Wikke hun eerste partij boomgaardkippen in de aanbieding, die binnen vier uur via sociale media allemaal waren verkocht. 

 

Echter, de gemeente Utrecht, heeft behoorlijk wat meer moeite om de droom van Ward en Wikke te ondersteunen, zo bleek deze avond. Een aangeboden kavel dat te drassig bleek, een stadslandbouwkaart die totaal niet bleek te kloppen, kastjes en muren waren veel gesignaleerde beren op de weg.  En net zoals bij bij alle andere Vinex-initiatieven was er weer die aanhoudende kramp: WAT ALS DIE MENSEN UITEINDELIJK NIET WEGGAAN VAN ONZE DURE BOUWGROND?

 

Kruispunt

Wat mij betreft staat Leidsche Rijn op een kruispunt. Want al die leuke plannen, die willen we uiteindelijk natuurlijk niet maar voor een paar jaar. Sommige dingen willen gewoon voor altijd. Want van een moestuintje bijvoorbeeld word je heel gelukkig en zomaar een varken zien is leuk. Mensen willen weer dingen die echt zijn en wat echt is dat groeit gewoon wat langzamer. Als er één les van de crisis is, is het deze wel.

 

Natuurlijk kun je met geleend geld nog meer huizen bouwen voor mensen die ze met geleend geld kopen. Dat levert voor de gemeente Utrecht uiteindelijk ook het meeste geld op. Maar of dat op de langere termijn van werkelijke waarde is voor Leidsche Rijn, betwijfel ik ten zeerste.

Reactie schrijven

Commentaren: 0