Snoepen

 

Enige tijd terug bezocht ik samen met een vriendin in een Haagse achterstandswijk het consultatiebureau. Aan de muur hing een groot papier met daarop plaatjes van pakjes Wicky en daarnaast het equivalent in suikerklontjes. In plaats van een Wicky kun je je kind ook vier suikerklontjes en een glas water geven.

Ook de jeugdgezondheidszorg in Utrecht waarschuwt structureel voor overmatige inname van vloeibare suiker. Terecht, want je kind wordt er dik van en het melkgebitje waar ze nachtenlang wakker van wakker lagen, verpulvert ervan. 13% van de jongens en 15% van de meisjes in Nederland heeft al overgewicht. 

Wie als kind al te dik is, komt daar de rest van zijn leven bijna niet meer van af. De gevolgen zijn ernstig: hoge bloeddruk, diabetes type 2, depressie, pesten, hart-en vaatziekten en leververvetting. Geen goede voorwaarden voor een gelukkig leven.

We vervoeren onze kinderen in veilige autostoeltjes en doen ze bandjes om als ze nog niet kunnen zwemmen. Op onze kinderdagverblijven doen we stootkussen om alles waar ze met hun hoofd tegen aan kunnen knallen. We zetten hun voetjes vast in fietstoeltjessteuntjes en doen ze een gordel om als ze met een bus op schoolreis gaan.

 

Patat en snoep

Des te gekker is het dat er tot afgelopen woensdag op de balie bij zwembad Fletiomare een gelamineerd A4-tje lag met daarop het logo van de gemeente Utrecht en een ‘aantrekkelijke’  snackaanbieding; Wicky en een zakje chips, voor 1,50.  De snoepzakjes in de door de gemeente gesubsidieerde voetbalkantines zijn maar liefst 70 gram. Waarom komt Vinexzoon 1 boos terug van een schoolvoetbaltoernooi omdat hij de enige was ‘die geen geld mee had om patat en snoep te kopen in de kantine’.  Overal waar ik met mijn kinderen kom, tref ik grote zakken snoep en dikke repen chocola aan en ben ik de boevrouw.

 

 

Begrijp me niet verkeerd. Ik heb thuis een la vol snoep en een kast vol chips. Doe niet moeilijk over kleurstoffen. Uit die la mogen ze elke middag na het fruit een snoepje kiezen. Op vrijdagavond drinken we cola bij het eten en zaterdagavond als we een film kijken spoelen we de chips ermee weg.  Het zou me een lief ding zijn als de zakken snoep v ervangen door potten met losse  ‘snoepjes’ en repen, reepjes werden. Als de snoepinname zo 60% daalt, scheelt dat al  enorm. En tegen een vers bakje mango heb ik ook geen bezwaar.

Reactie schrijven

Commentaren: 0