Ik wil geen plaid met de naam Coby

Ik hou van plantjes, vooral exemplaren met veel bloemen eraan vastgegroeid, maar ik kom niet graag in een modern tuincentrum. Daar staan mij teveel dingen die geen plant zijn en die ik ook niet hoef te hebben. Zoals: hondenriemen in 83 verschillende kleuren afgezet met niks of spijkers of glitters, cavia’s, schalen om naar te kijken, 126 soorten en maten gekleurde kaarsen met verschillende geuren, afbeeldingen van planten op plastic zeil, plaids die luisteren naar de naam Coby (ik maak geen grap), interieurparfums, kunstgras, Yvonne Jaspers servies, barbecues met zoveel randjes, richels, knoppen en roosters dat je die van zijn levensdagen niet meer schoongekrabd krijgt, Budha-beelden (de spirituele uitvoering van de tuinkabouter) en vale houten borden met zoetsappige uitspraken over hoe ontzettend gezellig het wel niet bij jou thuis is. 

Van die borden waarop staat dat goede moeders vieze keukens en plakkerige vloeren hebben. Maar het type mens dat dit soort borden ophangt, heeft nooit een vieze vloer en een plakkerige keuken. Ze hangen altijd in van die tiptopinorde huizen.

 

Zo'n gezellig bord

Het is juist andersom. Mensen die vieze keukens en plakkerige vloeren hebben, zullen nooit zo’n gezellig bord ophangen. Van het idee dat ze ook nog eens iets moeten ophangen worden ze al wanhopig. Die zijn al blij als de vaatwasser hebben uitgeruimd en de planten water en kinderen water hebben gekregen. 

 

Omdat natuurlijk nooit al die spullen worden verkocht in het tuincentrum, zijn planten in het tuincentrum vaak ook nog eens schreeuwend duur. Gelukkig is er kwekerij Veronica op de Gageldijk waar ik twee keer per jaar met Vinexoma naar toe ga. Wat een verademing. Het is het best bewaarde geheim van alle opa’s en oma’s in Utrecht en omstreken.

 

Poppiger

 

Op wat potten na, verkopen ze bij Veronica alleen maar perkgoed en wat vaste planten. Kas na kas is de vloer van de kwekerij gevuld met potjes met daarin het mooiste van het mooiste. Het ene plantje nog poppiger dan het andere. Bloemen in kleurcombinaties waarvan je niet wist dat het bestond. In het middenpad hangen alleen maar hangpotten met de zoetste combinaties petunia’s en geraniums. Als je bij Veronica een plant koopt voor 7 euro, ben je echt al met geld aan het smijten.

 

 

Ik vind het heerlijk in Veronica. Je kunt er helemaal geen chique koffie drinken met een biologisch doorgedraaide lijnzaadkoek erbij. In elke kas staat een slecht afgestelde  draagbare radio waaruit het levenslied klinkt. Voor een habbekrats vulden Vinexoma en ik de auto met groen geluk. Ik kwam weer helemaal Zen thuis.

 

Naschrift: de eigenaar van kwekerij Veronica was zo blij met het stukje dat mijn moeder en ik allebei een hortensia van hem gekregen. Daar ben ik echt heel erg blij mee.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ragna (zaterdag, 31 mei 2014 00:04)

    Ooo ik moet ook op zoek naar een Veronica in de buurt! Ik sla een beetje groen uit nu. Ons tuincentrum is naast behept met veel rommel ook nog eens uitgerust met een indoor krijspaleis. *huilt*