Op hoop van zegen

Vandaag gaat dan eindelijk, ik heb eigenlijk geen idee meer hoeveel te laat, de eerste paal van Leidsche Rijn Centrum de grond in. In een paar jaar tijd zal ontwikkelaar ASR/Vesteda aan de rand van Leidsche Rijn èn Utrecht een centrum bouwen met 734 appartementen, 130 ruimtes voor winkels, horeca, commerciële dienstverlening en 10.000 m2 kantoorruimte. Gezellig. 

De bouw start terwijl er amper huurders en kopers zijn voor de geboden waar. Grote warenhuizen lieten al weten niet te zullen komen. De bouw start zonder dat duidelijk is of en wat voor theatervoorziening de gemeente Utrecht er neer gaat zetten. De bouw start zonder dat er duidelijk plan ligt voor de grote bibliotheek. En de bioscoop die eind dit jaar open zou moeten gaan, wordt gebouwd door een bedrijf dat overeind wordt gehouden door een noodlening van de gemeente Ede.

 

 

U en ik kunnen pas een huis kopen als we voldoende hebben aangetoond de lasten te kunnen dragen. Dan nog, wordt het huis pas gebouwd als 80% van het hele project is verkocht. 500 miljoen euro heien ze vanaf vrijdag in Leidsche Rijn Centrum, zonder een enkele garantie dat het ooit terugeverdiend gaat worden.

 

Failliet

 

Een paar honderd meter verwijderd van Leidsche Rijn Centrum opent in oktober Winkelcentrum Terwijde.10 van de 35 winkelruimtes zijn tot op heden verhuurd, waaronder drie grote supermarkten De projectontwikkelaar onderhandelt nog met tal van partijen. Zeggen ze, al dik een jaar. Onlangs sprak ik een gepensioneerd hotelmakelaar die lokale ondernemers begeleidt in hun gesprekken met de ontwikkelaar. Hij zei: ‘Als je daar een iets begint, ben je binnen twee jaar failliet tenzij je afziet van een eigen salaris.’  En dan nog. Nog iets verderop vierde De Wall recent haar 5 verjaardag. Ondanks de verlaagde huren staat er nog steeds 30.000 m2 leeg. De Karwei sloot onlangs daar de deuren.

 

Ramkoers

In januari kon een aantal bewoners de gemeenschappelijke ramkoers van gemeente en ontwikkelaar niet langer meer aanzien en organiseerden zij een debat over de Toekomst van hùn Leidsche Rijn Centrum. Het maakte allemaal niks uit. Financiële belangen gaan boven bewonersbelangen in de democratische afweging. De hete aardappel wordt gewoon over het bouwhek gegooid.

 

 

Vrijdag zetten ze de heistelling aan voor een centrum dat misschien wel nooit bezield zal  worden. De eerste zin op de sobere uitnodiging van ASR/Vesteda luidt. ‘Leidsche Rijn Centrum is een ambitieus plan dat verbeeldingskracht, doorzettingsvermogen en overtuiging vergt.’  Op hoop van zegen dan maar. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    The Fugitive (maandag, 08 december 2014 11:50)

    Goed stuk. Je zou je af kunnen vragen of een levendige wijk en een goed florerende leefomgeving gerealiseerd wordt omdat de mensen dat willen. Om dat er vraag en behoefte is en dus een economische basis voor degenen die er investeren zoals ontwikkelaars, beleggers, winkeliers en bewoners. Leidsche Rijn heeft veel potentie maar dat komt niet tot wasdom doordat partijen gedwongen worden verplicht op risico te bouwen zonder dat er animo is van partijen die de huur kunnen opbrengen of kunnen kopen. Het getuigt van wanbeleid als je als gemeente zelf de megalomane schetsen en plannen maakt, anderen dwingt er hun goede geld in te investeren terwijl tijden veranderen. Dan moet je meebewegen en flexibel zijn in het belang van het grotere geheel. Voortschrijdend inzicht en snel veranderende markten maken dat wat in een verleden mogelijk was dat nu niet meer is. Zie The Wall, eerst een ontwikkelaar belegger fors laten betalen aan erfpacht voor een parkeerdek, vervolgens als gemeente bekeuringen incasseren als mensen er geen gebruik van maken en dan de eigenaar "veroordelen" dat hij zijn parkeren niet gratis maakt. Een vraag om dan de betaalde erfpacht terug te betalen en de kosten van de investering van het parkeerdek te vergoeden wordt met hoongelach begroet. End of the day zal alles toch economisch haalbaar moeten zijn. Alle pogingen bij The Wall alternatieve invullingen te creëren en levendigheid in de wijk te krijgen (supermarkt, bioscoop etc.) zijn afgewezen. Het bestaansrecht van de zittende huurders wordt daarmee ook bedreigt omdat het een half leeg en ongezellig pand blijft. Een enorme cash drain voor de huurders, ontwikkelaar en eigenaar is het gevolg alsook een rotte kies in een wijk die beter verdient. Het lot van Leidsche Rijn centrum lijkt ook voorspelbaar. De vraag is waarom de ambtenaren en verantwoordelijken - die blijkens de tot op heden (niet) behaalde resultaten en het zonder ingrijpen en veranderen vasthouden aan niet economisch verantwoord realiseerbare plannen - op hun plek blijven. De plannen moeten om, het gaat veel meer tijd kosten, veel minder aan grondopbrengsten realiseren en de invulling moet rigoureus anders. Niet ingrijpen en voortgaan op de oude voet als de wereld hard veranderd is wanbeleid.