Loomen

Een paar weken geleden verschenen ze voor het eerst in mijn leven en dat van duizenden anderen die zich in het afgelopen decennium hebben voortgeplant; felgekleurde beugelelastiekjes die je op een plastic bord met pootjes op een voor mijn onnavolgbare wijze aan elkaar prutst tot een armbandje, een schildpad of Flappy Bird. Het schijnt ook te kunnen met je vingers, de benen van een Barbie of een vork. 

 

Vorig jaar maakten we voor het eerst een handwerkrage mee in ons gezin. De Vinexzoons vingerhaakten zich toen een paar weken helemaal suf. De bedoeling was om samen met klasgenoten een lint door heel Leidsche RIjn te vingerhaken, maar na 20 meter hadden ze er genoeg van. Zoals het gaat met rages hield het net zo plots op als het begonnen was en kwamen we nog wekenlang in huis vlassige stukken katoendraad tegen en hield ik genoeg katoen over om 25 badpakken voor mezelf te haken. 

 

Ik kan niet haken

Alleen: ik kan niet haken. En ik heb de tijd en het geduld niet om het te leren. Daardoor voel ik me soms een inferieure vrouw, want als ik mijn soortgenoten op Facebook bezig zie, punniken zij wel zonder moeite het ene na het andere schattige pannenlapje en babymutsje tevoorschijn fröbelen. Wat in mijn moeder’s tijd nog gewoon handwerken heette, heet tegenwoordig DIY-en; Do It Yourselfen. 

 

Loomen past helemaal in deze DIY-hausse. Het is zelfs een multiseksuele bezigheid. Mijn zoons loomen zich al weken een ongeluk. Hun eindproducten bestaan vooral uit armbandjes en kettingen die  ze vooral zelf dragen. De rest verkopen ze voor grof geld aan oud tantes of zetten ze in om mij gunstig te stemmen. Dat lukt heel goed, want hun creaties zien er echt verschrikkelijk leuk uit. Met de I-pad en het Loombord op schoot, priegelen ze de meeste bijzondere en ingewikkelde armbanden in elkaar.

 

Wiskunde B

Op Youtbube worden ze door soortgenoten stap voor stap door het maakproces geloodst. Hoe multi dimensionaler des te leuker vindt Vinexzoon1 het. Het lijkt haast een soort wiskundie B: maak een armband met sterretjes, een zakje van 600 elastiekje op een veld met 60 punten. 

 

 

Inmiddels liggen er wel werkelijk overal in huis elastiekjes. Vinexzoon 3 schept er een duivels genoegen in om alle loomelastiekjes, meestal een paar honderd over de woonkamervloer uit te spreiden. Op een feestje donderdagavond vertelde een vrouw dat haar hond een loomvergifting had opgelopen. Een andere moeder vroeg zich op Facebook wanhopig af wat ze toch moest met de tientallen armbandjes die haar dochter had gemaakt. Ik ben heel benieuwd hoe deze rage weer tot een eind gaat komen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0