Toverdoos

‘Ik zat af en toe in de Rode Doos, zo noemde iedereen hem, de Rode Doos. De Rode Doos stond langs de A2, het was een soort muziekafwerkplek. Hij lag ver uit de stad, om de Doos huilde altijd, zomer of winter, een gure wind, maar één ding; je kon er uitstekend parkeren. 

 

Vincent Bijlo wreef het ons Vinexbewoners afgelopen zaterdag maar weer eens in. De stad houdt op bij de Gele Brug. Alles aan gene zijde van het Kanaal ligt Buiten de Stad. Rij je voorbij de Rode Doos, dan verdwijn je in een Zwart Gat gemaakt van bakstenen en beton omgeven door een Bermudadriehoek van bouwhekken.

Nu kun je het Vincent niet kwalijk nemen dat hij niet kan zien dat naast de Rode Doos Utrecht gewoon weer verder gaat tegenwoordig, maar van fotograaf Daan Bramer, iemand die notabene van kijken zijn beroep heeft gemaakt, mag je toch meer verwachten.

 

Gekke plek

In de rubriek Mijn Utrecht zei hij afgelopen week over zijn favoriete plek: ‘Dat is eigenlijk een hele gekke plek. Ik ben fotograaf en vind het Amsterdam Rijnkanaal, aan de rand van de industrie en aan de rand van de stad, een fijne plek om vast te leggen.’

 

Bijlo beschreef de Rode Doos in zijn column in de verleden tijd. Maar  de laatste keer dat ik keek, stond hij er nog. Ik fietste er de afgelopen maand maar liefst drie keer langs op weg naar het nieuwe Tivoli Vredenburg in, ahum, de stad. 20 Minuten doortrappen en je staat in de Ronda bij Madness. Ik blijf het intrigerend vinden dat  Leidsche Rijn voor stadsbewoners verder weg is dan de Stad voor Leidsche Rijners.

 

1548 zitplaatsen

Hoe dan ook. Ik geloof dat de gemeente Den Haag, de Rode Doos, met maar liefst 1548 zitplaatsen, eerst wel wilde overnemen om naast het IJspaleis nog een Cultuurpaleis te bouwen en de weggejaagde cultuurdragers tijdelijk dan in ‘onze’ verhuisdoos te stoppen. Maar dat gaat waarschijnlijk toch niet door, want ze vinden het plan te duur. Een beetje hetzelfde verhaal als met Biblioscoop die Utrecht eerst wilden, maar toen toch niet. 

 

 

Komende zomer verdwijnt Hans Klok een tijdje in de Rode Doos met zijn show en ik heb zo het vermoeden dat  hij daar de grootste goocheltruc aller tijden gaat uithalen. Hij gooit een hele grote doek over de dan toverdoos heen, terwijl honderden Vinexvrouwtjes hun föhn op zijn haar richten en wethouders en projectontwikkelaar staan te klappen en dan acracadabra simsalabim: een vierkant zwart gebouw met daarop in goud geschreven: Schouwburg XL. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0