De suggereersticker

In onverhuurbaar vastgoedland een nog steeds uitdijend oord doet zich sinds enige tijd een fascinerend fenomeen voor: de suggereersticker.  De suggereersticker is een bedrukt stuk kleefplastic dat je op ramen van leegstaande (winkel)panden plakt met daarop afbeeldingen van dingen die daarbinnen zouden kunnen gebeuren als iemand met een zak geld toch maar eens dat huurcontract zou tekenen. 


Op die plaatjes zie je vaak leuke stelletjes in dikke crème-witte kabeltruien in een ultrahip horeca-interieur samen lachen naar een dampend kopje koffie met een cacaohartje in de schuimende melk of een superromantische korenblauwe bakkerij met manden stokbrood nonchalant neergezet op de doorleefde houten vloer. Kortom, het leven zoals we het graag zouden zien.

 

Pretparken

 

Ik kende het verschijnsel van de fopgevel vooral uit pretparken. Maar daar had ik ik er bewust voor gekozen en betaald om voor de gek te worden gehouden. Inmiddels is de romantische nepwinkel onderdeel van het echte leven geworden en kun je er gewoon gratis heen, maar nooit in.

 

Zo is bijvoorbeeld ons nieuwe boodschappencentrum helemaal volgeplakt met suggereerstickers. Zo hebben we al een suggereer-toko (die was een dag na publicatie van dit stukje in het Utrechts Nieuwsblad eraf gehaald, hetgeen niet per definitie een causaal verband betekent), een suggereer-Blokker, een suggereer-schoenenwinkel, een suggereer-groentenboer en een suggereer-visboer.

 

Te deprimerend

 

Er valt namelijk heel wat te suggereren als je maar 16 van de 40 panden hebt verhuurd. Gewoon een poster op het raam van de kale betonnen ruimtes waarop staat Te Huur te deprimerend. Het mag misschien nog steeds heel slecht gaan, maar dan hoeft het er nog niet zo uit te zien. 

 

De suggereerstickers doen hun werk goed in boodschappencentrum Terwijde. Ze geven het winkelcentrum een gezellige aanblik en dat is voor de haastige burger al meer dan genoeg. Vaak hoeft hij helemaal niet zo’n winkel in, maar wil hij vooral het idee hebben dat als hij het zou willen dat het dan kan.

Verder houden de plaatjes er de moed in en optimisme is weer een basisingrediënt voor een draaiende economie. Een groot deel van mijn buurtgenoten gelooft namelijk dat er echt binnenkort een toko, een viswinkel, een Blokker en een schoenenwinkel open gaan

 

Ondertussen word ik elke ochtend wakker van de heipalen van het nog veel grotere Leidsche Rijn Centrum dat straks misschien wel helemaal leegstaat. Ik voorzie een grote toekomst voor bedrijven die winkelhologrammen kunnen maken of driedimensionale digitale droomramen. Ik weet niet wat deprimerender is. Een leeg pand met een te huur bord of voor een gebouw kijken naar een film van al je buurtgenoten die uit eten gaan, maar er helemaal niet zijn

Reactie schrijven

Commentaren: 0