Meuk en deuk

Onlangs was ik sinds lange tijd weer in Veenendaal. De plaats waar ik mijn puberteit slap lachte en weghuilde. 9 jaar geleden verruilden mijn ouders Het Veen voor ook de Vinex. Hun hart namen ze gelukkig mee, maar hun winterbanden bleven daar achter in een garage. Voor de gezelligheid en de Sintinkopen ging ik met Vinexoma mee naar de bandenwissel.


Al vanaf de afslag raakte ik van slag. Zo was wegrestaurant de Goudreinet, een icoon voor mijn Veenendaal, veranderd in een Kentucky Fried Chicken. Waren ze dan toch van God los geraakt?  We parkeerden de auto onder in de Scheepjeshof, vernoemd naar de voormalige Scheepjeswolfabriek, die ooit op die plek stond, maar werd gesloopt voor de bouw van een winkelcentrum met ‘allure’ dat begin jaren ’90 open ging. 


Opgespelde allure


Anno 2014 was er van die allure niets meer over. Zo gaat dat met opgespelde allure. Je kon er leggings met glitters kopen voor maar 9,95. Er was een winkel met de naam Gezien op TV, waar ze spullen verkochten waarvan je enkel kunt dromen dat ze zullen werken zoals beloofd. Ook was er een zaak die Partijdrogist heette.


Ik heb een zwak voor winkels met opgekochte partijen drogisterij-artikelen,  omdat je er de gekste verpakkingen tegenkomt. Zo verkochten ze er Pampers met Arabisch opschrift en een plaatje van een moeder met een soort witte badmuts op die haar baby toelachte. 


Blokker on speed


Ook was er een winkel die Tedi heette, een soort Blokker on speed. Bijna niks was er duurder dan 5 euro en bijna alles wat er lag deed zeer aan mijn ogen. Een borstel kostte er maar 1,25, dus ik kocht er meteen een voor elke verdieping van ons huis èn voor alle sport- en zwemtassen.


Van alle spullen die er lagen kon ik alleen maar denken: je kunt er beter niet te dicht in de buurt van vuur mee komen, hoe kun je dit alles nou maken en het voor zo weinig verkopen  en er toch aan verdienen? 


Uitgebuit mens

Het feit dat er maar 1 kassa in de enorme winkel stond, beantwoordde een deel van mijn vraag, maar toch.  De rest van mijn vraag kan vermoedelijk worden beantwoord door een uitgebuit mens in China. Van zoveel overgeproduceerde zooi onder één dak, schiet ik altijd acuut in een depressie.


Buiten nam ik een hap lucht. Mijn oog viel op een winkelpand, waar ooit een fietsenzaak zat. Aan de gevel van de spullenwinkel hing een doek met daarop Meuk en Deuk. Dat was in ieder geval eerlijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0