De huilbrief van Corio

Zelden las ik zo’n huilbrief als die van Corio, die recent in mijn mailxbox plingplofte. Een huilboodschap die daarna door de actualiteitenrubriek Een Vandaag klakkeloos werd overgenomen

In de brief schetste de winkelcentrumexploitant een doembeeld van Leidsche Rijn Centrum waarbij de sloppenwijken van Johannesburg gezellig afsteken. ‘Aanpassing van de plannen is noodzakelijk om een catastrofe af te wenden.’ Persoonlijk denk ik bij catastrofes meer aan dingen als Hoog Catharijne dat afbrandt terwijl alle bezoekers nog binnen zijn en de brandweer de waterputten niet kan vinden vanwege de verbouwingschaos.

 

Retailramp

 

De grootste Vinex-locatie hangt een retailramp boven het hoofd die zijn gelijke niet kent,’ droeftoetert het epistel verder. Ons Vinexbewoners wacht leegstand, verpaupering en overlast waardoor, jawel, ‘de openbare veiligheid in het geding is’.  Ik vraag me serieus af wie van ons gefrustreerd in de lege straten van Leidsche Rijn Centrum zal rellen.

 

De enige die afgelopen week in het halflege winkelcentrum Terwijde met zijn neus tegen een raam met suggereersticker van een groenteboer, brulde was Vinexzoon 3 : ‘Ik wille hier een appel.’ Zelf zijn wij veel te druk met werken, voor onze kinderen zorgen, sporten en webshoppen om straks in de lege straten van Leidsche Rijn Centrum de prullenbakken in de hens te steken en met stift op de lege puien dingen te schrijven als ‘Leidsche Rijn Centrum sucks’.

 

Claustrofoben

 

Als het om Leidsche Rijn Centrum gaat is het Corio er ineens alles aangelegen om ‘maatschappelijke’ schade te voorkomen. Ik vind dat persoonlijk nogal ongeloofwaardig klinken  uit de mond van een bedrijf dat trappen weigert aan de Rabo-brug, zodat de claustrofoben onder ons niet meer door de koopgrot van Corio hoeven als ze naar de stad willen.

 

Het feit dat de gemeente Utrecht heeft besloten om geen Schouwburg XL te bouwen in het gebied vindt Corio in de brief voldoende reden om Leidsche Rijn Centrum dan maar in te krimpen tot, nou ja het liefst, niks. Dit argument is stuitend, want er ligt al voor miljarden door de gemeenschap betaalde infrastructuur in de vorm van tunnels, stoplichten en een poepiedeluxe treinstation. 

 

Het had Corio gesierd om in plaats van te klagen wat er allemaal niet kan, met  plan B te komen. Nee het enige waar Corio mee komt is ‘Dat beloftes aan bewoners niet langer een valide argument is’ om Leidsche Rijn Centrum te bouwen. Punt. Waar is de creativiteit? Waar blijft het gaafste subtropische zwemparadijs van Nederland. Waar blijven de winkelruimtes die dan wèl betaalbaar zijn voor ondernemers. Oh wacht. Die komen pas als Corio een keer failliet gaat. Bouwen dus die hap!

Reactie schrijven

Commentaren: 0