Zwembad den Hommel

Afgelopen vrijdagmiddag rekende ik 31,70 euro af om zwembad den Hommel in te mogen met drie volwassenen, 6 kinderen en een peuter. De man achter de kassa vond het ook veel geld, zei hij. Voor veel gezinnen is het zelfs een niet op te hoesten bedrag . Best erg, want zwemmen met je kinderen is leuk (behalve dat gemier in die kleedhokjes, de haren in de doucheputjes en natte frietjes op de vloer), gezond en nuttig. 

Mijn broer, die in Noorwegen woont en naast mij stond, begon daarentegen hard te lachen. ‘Ik betaalde laatst dik 50 euro, toen we met z’n viertjes gingen zwemmen.’ Maar goed, hij woont in een land waar het ook 35 graden vriest en soms ziet hij een eland als hij uit het raam kijkt.

 

 Ondank de compleet vernieuwde haast wellness-achtige entree, kon den Hommel haar verval niet verbloemen. De prachtige balie maakt het alleen maar inzichtelijker. Het deel waar ooit de sportschool en sauna zaten, staat al tijden leeg. Op FundainBusiness zag ik hoe een van de fijnste sauna’s in Utrecht stad letterlijk in duigen ligt. Fijn, omdat hij eenvoudig (dus betaalbaar) was en niet aan al die Happinez-budhabeelden-bullshit deed met een zalige relaxserre waar ik heel wat uurtjes tot rust kwam.


Grandeur


Omdat het Sinterklaasmiddag was, hadden we het zwembad helemaal voor onszelf. Het droevige is, dat het nog niet oud genoeg is om enige grandeur te ontlenen aan het verval en dan zit je dus bij de afdeling groezelig en gedateerd. 

In een poging om het peuterbad wat op te leuken, is er een paar jaar geleden een stoet aan bont gelakte polyester?-beelden in de plasbadjes geplaatst. De handbediende pompmechanieken om water te kunnen spuiten, waren bijna allemaal stuk. De buizen die de bonte beelden ingingen, waren aan het roesten en in de hoeken van de badjes lag bezinksel van een ondefinieerbare soort. 

 

De kinderen deerde het allemaal niks. De glijbaan, de stroomversnelling en de bubbelbaden. Ze konden er geen genoeg van krijgen. En ook al moet ik er heel wat voor overwinnen: je moet met je hoofd en schouders onder van die schimmelige plastic flappen door... het gaafste aan zwembaden uit de jaren negentig is dat je van binnen naar buiten kunt zwemmen. Het idee dat je midden in de winter buiten kunt zwemmen, dat blijft iets magisch, maar helaas geen 31,70 euro waard.

Reactie schrijven

Commentaren: 0