Rare jongens die Vinexianen

 Onwillekeurig kan bij een Vinexwijk de indruk ontstaan, dat onze huizen op een tabula rasa staan. Pioniers noemt men ons. Je zou er bijna zelf in gaan geloven. Een bijzondere confrontatie onlangs met de geschiedenis van dit gebied  zette ons Vinexbewoners op onze plek: wij zijn hier niet meer dan passanten in de tijd. 

Ik was getuige van de feestelijke intocht van de Meern 1, het Romeinse schip dat in 190 na Christus hier in de blubber verdween om er in 2003 weer uit te komen. Na een grondige conserveringsbeurt in Lelystad wordt het enorme houten schreepswrak nu tentoongesteld op een rivier van glas in Castellum Hoge Woerd. Een schrale troost voor de schipper die zo lang geleden zijn bezit in het bruine water zag verdwijnen en een leuk woensdagmiddagverzetje voor ons.

 

Niets nieuws

 

De Romeinen moeten zich, net als wij, pioniers hebben gevoeld met hun boot zover van huis. Maar ook zij, ontdekten net al wij feitelijk niets nieuws. Ze kwamen alleen op een plek die zíj nog niet kenden, maar anderen al wel. Zo bekeken, zou ‘opnieuwbouwwijk’ een veel gepaster woord zijn voor onze Vinex.

Terwijl ik daar in het bleke voorjaarszonnetje stond te genieten van de intocht van een 25 meter lang schip zonder Sinterklaas, dwaalden mijn gedachten af van de mensenmassa, de wethouder, de archelogen, de journalisten en het schip dat hen bond. 

 

Stel dat we morgen allemaal onder  een dikke laag zeeklei zouden verdwijnen door een grote vloedgolf. Wat zouden ze dan over over nog eens 1825 jaar over óns denken? Zouden ze dan die hijskraan die de Meern1 het gebouw inhees, een museum inhijsen? Zouden ze al die paaltjes die hier onze fietspaden bevolken, aanzien voor onze grensweg? In de restanten van onze huizen zullen ze gekleurde Nespressocupjes vinden, die dan de geschiedenis ingaan als een betaalmiddel. 

 

Wat zou ik er graag bij zijn als de archelogen in 3840 in een holte, net zoals er mensen in Pompeï zijn gevonden,  een man vinden met in zijn handen een Kärcher hogedrukreiniger.  Misschien denken ze wel dat het wapens waren. We zullen afgeschilderd worden als een moordzuchtig volk terwijl we alleen maar de algen van de tegels van onze Vinextuinen wilden spuiten. Ze zullen zich afvragen waarom er in die tuinen geen plantenresten zijn te vinden, maar wel plastic doeken met daarop afbeeldingen van bloemen en planten. 

Ze zullen denken: Rare jongens, die Vinexianen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0