Lekkage

Enig leedvermaak was mij de afgelopen jaren niet vreemd als vrienden met een passie voor jaren dertig huizen  vanaf 450.000 euro, geconfronteerd werden met muffe lijken, die uit de inbouwkasten met originele paneeldeuren vielen; plafonds van stro, badkamers die het water op allerlei plekken afvoerden behalve via de daartoebestemde afvoerkalen, zieke kozijnen en kapotte rioleringen. Ik heb wel eens een zwangere huilende vriendin, op verzoek van haar man afgevoerd, tijdens het klussen, toen we in de woonkamer van hun droomhuis door een gat zo naar de zolder konden kijken.


Fatsoenlijke aanplant

Nee, wij dan. Toegegeven, als koper van een nieuwbouwhuis, leg je heel wat toe op ‘sfeer’ en sowieso grote bomen voor de deur. Alhoewel, als je maar lang genoeg wacht, worden aluminium deurkozijnen met bordkartonnen deuren, vanzelf ‘een bijzonder detail’ en groeien die bomen ook wel. Mits de gemeente toeziet op een fatsoenlijke aanplant.  Aangezien wij in de categorie ‘help, wij zijn allebei geen klusser’ vallen, was de keus voor een nieuwbouwhuis snel gemaakt. Maar nu blijkt karma echt een kreng. 


Ik zweer bij deze plechtig dat ik nooit meer minachtend zal doen over mensen die een vermogen uitgeven aan een oud huis. Dat zit zo. Op onze slaapkamer staat al 8 jaar een hele hoge, grote hoekkast. Tussen de kast en de deur zit een strookje muur van hooguit 8 cm. En op dat strookje had ik wel een vlekje gezien.  Maar ja, je kunt bij ons op elke muur wel een psychologisch wat-zie-je-in-die-vlek-test af  nemen. Want we hebben vier kinderen hebben èn er gaat elke week een pot Nutella van 800 gram doorheen. Kortom we maakten ons niet echt zorgen. 

Totdat buren een paar huizen verderop last kregen van lekkage en Vinexmannetje op een verloren zaterdagmiddag besloot die kast van de muur weg te halen, omdat we het vlekje toch niet helemaal vertrouwden.


Kwaadaardigers


Het vlekje bleek een voorbode van iets veel kwaadaardigers. Achter het behang was er onderaan over drie meter muur nieuw leven begonnen dat zich voedde met water uit onze badkamer en zo zijn eigen geur, lees putlucht, verspreidde. Als ik ooit een lijk zou moeten lozen  zou ik het achter dik vliesbehang en een Pax-kast verstoppen. Je ruikt er helemaal niks van.  Aan de omvang van de vlekken te zien, moet het probleem al jaren gaande zijn.


Vinexmannetje en en ik waren verbijsterd. Hoe kon dit ? Schimmel op ons NIEUWBOUWhuis. Schimmel, dat is iets voor mensen met een verwaarloosde jaren vijftigflat, waar de woningbouwcorporatie niet naar omkijkt. Lekkage, krijg je pas als spullen oud en versleten zijn. Waarom hebben wij dit nou weer? 

Helaas is de garantie op al het leidingenwerk al 3,5 jaar geleden verlopen. Alleen als het huis op instorten staat, hebben nog 6 maanden wat te reclameren en daarna zijn we ook op ons zelf aangewezen. We zijn nu officieel geen bewoners van een nieuwbouwhuis meer, want we hebben ook nog een rot kozijn beneden. Ja, we hebben volgens de voorsrschriften onderhoud gepleegd. Ons huis is tot leven gekomen door te vervallen Dat is ergens ook wel een beetje een opluchting.

Reactie schrijven

Commentaren: 0