Oostberlijnplein

Onlangs vertrouwde een goede kennis mij in een paradijselijke boomgaard aan de Groenedijk, (Leisdsche Rijn op z’n best) toe dat hij overwoog om met een watervaste stift de straatnaambordjes van het nieuwe Berlijnplein te veranderen in Oost-Berlijnplein. 

Deze kennis schiep met zijn woorden ineens helderheid in een hele reeks onbestemde gedachten en gevoelens, die in mij huishielden sinds ik laatst 24 uur op het Berlijnplein heb ‘gewoond’ met Camping Onbestemd.


Waarom kon ik het plein na een ruim 24 uur durende beleef -en gevoelsinspectie niet in mijn hart sluiten? Het antwoord is simpel: het past er op geen enkele manier in.Het is dat het prachtige uitzicht op de Gele Brug èn de oude perronkappen van Utrecht Centraal de boel nog een beetje ophalen, want anders zou ik zeggen: dit plein heeft zelfs Noord Koreaanse allure.


Berlijnplateau


Het plein is veel te groot, te symmetrisch (zelfs de boomaanplant) om ooit gezellig te worden.Tijdens ons kampeerweekend fietsten we steeds van de perronkappen naar het toiletgebouw bij het dienstgebouw van de stadsbaantunnel, omdat we lopend het toilet niet op tijd zouden halen.  Met zijn 450 meter kan het Berlijnplein, Berlijnplateau zou een betere naam zijn, zich meten met de grootse vrachtschepen ter wereld waar 9000 zeecontainers op kunnen. Als je wilt kun je er 6 Airbussen A380 (plek voor maximaal 853 passagiers per vliegtuig) achter elkaar parkeren, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld.


Op onze plastic tuinstoelen fantaseerden we bij het kampvuur met z’n allen wat we als buurt niet konden doen op het plein. Maar al onze ego’s bij elkaar kregen het niet gevuld. Samen verzopen we in de ruimte. Het megaplein zal bovendien de komende vele jaren nog op eenzame hoogte liggen, omdat door de inkrimping van Leidsche Rijn Centrum er amper bebouwing tegen aan komt te liggen. Wie via Leidsche Rijn Centrum naar het Berlijnplein wil, stuit voorlopig, oh ironie, op de lange hoge betonnen muur van de tunnelbak. Je kunt er nu alleen via een klein fietspad aan de kant van station Leidsche Rijn of via de Laurierweg komen. 


Windvlakte


Wat moet je nou met deze negen meter hoog gelegen windvlakte? Ik wist het gewoon echt niet totdat mijn kennis met het Oost-Berlijnplein op de proppen kwam. Sindsdien heb ik visioenen van een ‘militaire’ Vinexparade. Op het plateau bij het Mausoleum van Camiel Eurlings, het meest Oostblokkerige gebouw van heel de Vinex (Het is plomp, bekleed met leverkleurig natuursteen ‘versierd’ met een Google Maps mozaiëk. Het enige dat ontbreekt is een gebalsemde leider) staan dan alle voorgaande wethouders en ministers van ruimtelijke ordening met lintjes en medailles strak in het gelid opgesteld. Eerst marcheren de vele duizenden schoolkinderen van Leidsche Rijn Vleuten en de Meern met een Ipad strak onder hun arm voorbij. Daarna volgt er een optocht van duizenden vrouwen op een versierde moederfiets. Daarna komen de ‘tanks’; eerst de bakfietsen en daarna de lease-stationwagens.  


Vervolgens komen er vrachtwagens met aanhangers met daarop oude schoorsteenpijpen van de oude kassen uit ‘t Zand. Ondertussen maken tien F16’s een doorstart op het parkeerdek van de Wall, om vervolgens, de tien rijbanen van de A2 symboliserdend, over de menigte op het plein te scheren. Uit hun staarten komt rood wit blauw rook.